Moje ulubione naleśniki
Składniki
-1 piwo
-mąka
-szpinak mrożony rozdrobniony 450 g Hortexu np
-1 duża główka czosnku
-1 duża cebula
-1 koncentrat pomidorowy 200 g
-1 łyżka śmietany
-sól i pieprz
Z piwa, mąki i odrobiny soli zrobić dość cienkie naleśniki.
Szpinak odparowywać na patelni ok 15 min... Przecisnąć do niego pół główki czosnku, po 2-3 minutach dodać śmietanę, doprawić dobrze solą i pieprzem.... Nie bać się, bo szpinak będzie mdły.Wyłączyć...
Smarować naleśniki
Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na patelni, dodać przeciśniętą drugą połówkę główki czosnku, po chwili dodać cały koncentrat pomidorowy i tyle samo wody, przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Naleśniki ozdobić sosem...
Ja jeszcze robię tak..
Naleśniki układam do naczynia żaroodpornego, posypuję wiórkami masła i kawałkami oscypka... na 5-10 minut do dobrze nagrzanego piekarnika... na talerze i polać sosikiem...
Palce lizać...
P.S. 1/4 kostki masła do szpinaku... zapomniałam :) A właśnie robię :)