ciasto II
Ciasto II- coś w rodzaju pijaka :)
Robimy biszkopt na prostokątnej blasze bez kakao albo z kakao- przepis niżej :)
Krem: tzw karpatkowy: 2 budynie bananowe, waniliowe lub śmietankowe, 1- 1,5 szklanki cukru, 3 szklanki mleka- zrobić budyń, jak ostygnie utrzeć z kostką Kasi margaryny. Rozsmarować na biszkopcie.
Poncz: pół szklanki wody, łyżka cukru- zagotować, ostudzić, dolać pół szklanki wódki
Moczyć biszkopty okrągłe w ponczu, układać na masie
Jak zostanie ponczu to moczymy w nim rodzynki- ilość wg upodobań, ale tak średnio 200 gram
Robimy lub kupujemy polewę czekoladową, mieszamy z namoczonymi rodzynkami (odsączone) i polewamy ciasto.
Domowa polewa: I: tabliczka mlecznej czekolady rozpuszczona w miseczce nad wrzątkiem, wymieszana z czubatą łyżką masła i dwoma łyżkami mleka
II: Pół kostki margaryny, 6 łyżek cukru, 4 łyżki kakao, 3-4 łyżki mleka lub śmietanki- można po przestygnięciu zagęścić mlekiem w proszku- ok 2 łyżki
Najlepszy po 24-48 godzinach
SMACZNEGO :)
Dodaj komentarz