• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

wzloty i upadki

mama dwóch chłopców- kura domowa z zamiłowania, plus Góral i kot

Kategorie postów

  • dzieci (197)
  • fotografie (126)
  • inne (284)
  • Ktosiu (155)
  • mniam mniam (15)
  • narzekanie (70)
  • pięknie jest (85)
  • plotkuję (5)

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Linki

  • patrzę i tęsknię
    • nt
    • orawa...
    • piękne okolice
    • Podhale
    • tatry
  • przydatne
    • ALLEGRO
    • biedronka
    • blogi
    • dodatki
    • fotosik
    • miasto
    • pani domu
    • Rośliny
    • simplus
    • wypieki
  • xyz
    • ani-mru-mru
    • babi bu
    • chata magoda
    • cukierniczka
    • FROTKA
    • nie po kolei
    • Nikolka
    • odchudzam sie
    • pudelek
    • Pysznie na kruchym spodzie
    • rozmawiamy
    • skafandra
    • soso
    • wadera
  • zawsze
    • abaju
    • arrow
    • balderdash
    • calaja
    • carnation
    • ciemna nocka i Lilaczek :)
    • ciernista
    • cisza
    • crazy
    • cyniczna
    • Diamencik z Elą
    • gosik22
    • iwcia
    • just a rebel
    • Kamila
    • MagicSunny
    • Malena
    • martynia
    • MGiH
    • modrzak
    • o Grzesiu i Jagódce
    • o-t-e
    • pranie
    • rybniczanka
    • serducho
    • She
    • WU
    • wżsm
    • yoasia
    • ziutki

ciasto II

Ciasto II- coś w rodzaju pijaka :)

Robimy biszkopt na prostokątnej blasze bez kakao albo z kakao- przepis niżej :)

Krem: tzw karpatkowy: 2 budynie bananowe, waniliowe lub śmietankowe, 1- 1,5 szklanki cukru, 3 szklanki mleka- zrobić budyń, jak ostygnie utrzeć z kostką Kasi margaryny. Rozsmarować na biszkopcie.

Poncz: pół szklanki wody, łyżka cukru- zagotować, ostudzić, dolać pół szklanki wódki

Moczyć biszkopty okrągłe w ponczu, układać na masie

Jak zostanie ponczu to moczymy w nim rodzynki- ilość wg upodobań, ale tak średnio 200 gram

Robimy lub kupujemy polewę czekoladową, mieszamy z namoczonymi rodzynkami (odsączone) i polewamy ciasto.  

Domowa polewa: I: tabliczka mlecznej czekolady rozpuszczona w miseczce nad wrzątkiem, wymieszana z czubatą łyżką masła i dwoma łyżkami mleka

II: Pół kostki margaryny, 6 łyżek cukru, 4 łyżki kakao, 3-4 łyżki mleka lub śmietanki- można po przestygnięciu zagęścić mlekiem w proszku- ok 2 łyżki

Najlepszy po 24-48 godzinach 

 

SMACZNEGO :) 

18 marca 2008   Dodaj komentarz
mniam mniam   mama gotuje  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Mama-i-ja | Blogi