• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

wzloty i upadki

mama dwóch chłopców- kura domowa z zamiłowania, plus Góral i kot

Kategorie postów

  • dzieci (197)
  • fotografie (126)
  • inne (284)
  • Ktosiu (155)
  • mniam mniam (15)
  • narzekanie (70)
  • pięknie jest (85)
  • plotkuję (5)

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Linki

  • patrzę i tęsknię
    • nt
    • orawa...
    • piękne okolice
    • Podhale
    • tatry
  • przydatne
    • ALLEGRO
    • biedronka
    • blogi
    • dodatki
    • fotosik
    • miasto
    • pani domu
    • Rośliny
    • simplus
    • wypieki
  • xyz
    • ani-mru-mru
    • babi bu
    • chata magoda
    • cukierniczka
    • FROTKA
    • nie po kolei
    • Nikolka
    • odchudzam sie
    • pudelek
    • Pysznie na kruchym spodzie
    • rozmawiamy
    • skafandra
    • soso
    • wadera
  • zawsze
    • abaju
    • arrow
    • balderdash
    • calaja
    • carnation
    • ciemna nocka i Lilaczek :)
    • ciernista
    • cisza
    • crazy
    • cyniczna
    • Diamencik z Elą
    • gosik22
    • iwcia
    • just a rebel
    • Kamila
    • MagicSunny
    • Malena
    • martynia
    • MGiH
    • modrzak
    • o Grzesiu i Jagódce
    • o-t-e
    • pranie
    • rybniczanka
    • serducho
    • She
    • WU
    • wżsm
    • yoasia
    • ziutki

ciasto I

Ciasto I- zwykły torcik na szybko

Biszkopt: 6 jaj, 1 szkl. cukru pudru, szkl. mąki pszennej, lub pół na pół z krupczatką, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka octu, 3 łyżki ciemnego kakao

wykonanie: białka ubić mikserem, dodawać po woli cukier puder, delikatnie wymieszać z żółtkami (pojedyńczo i łyżką), potem delikatnie wsypywać po woli mąkę i proszek do pieczenia i kakao, na koniec łyżeczka octu, piec w piekarniku ok 180 około 40 minut

Krem I: 6 żółtek, szklanka cukru pudru, kostka mięciutkiego masła, 3 łyżki ciemnego kakao. ew, kilka kropel aromatu pomarańczowego

Wykonanie: żóltka ubić do białości z cukrem, dodać kakao, delikatnie wmieszać masło... Niestety produkty muszą mieć idealnie tą samą temperaturę i nie zawsze masło pogodzi się z żółtkami i się waży, ale jak świeże jaja i dobre masło to powinno się udać:)

Krem II: kupujemy czekoladowy lub inny krem do tortów i wg przepisu :)

Poncz: 3/4 szklanki wody zagotować z czubatą łyżką cukru, niech ostygnie, 1/4 szk. wódki dodać

Ciasto przekroić na 2-3 krążki, nasączyć, przełożyć kremem i jakoś udekorować, można jeszcze posmarować warstwę dżemem wiśniowym- wtedy pycha :) 

Filip uwielbia ten prosty torcik, więc ja robię bez alkoholu 

18 marca 2008   Komentarze (4)
mniam mniam  
firanka27
19 marca 2008 o 06:46
dziękuję !!! mniam mniam
martynia
18 marca 2008 o 18:35
...mam dokładnie to samo...boję się surowych jajek...
mama-i-ja
18 marca 2008 o 14:14
no ja też nie robiłam z jajami jak na Mazowszu szalała ptasia grypa, ale można albo krem budyniowy zrobić, albo kupić w proszku :)
sheryll
18 marca 2008 o 14:07
Ja od czasu bliskiego spotkania małża z salmonellą surowych jajek do niczego nie dodaję niestety...

Dodaj komentarz

Mama-i-ja | Blogi