ciasto I
Ciasto I- zwykły torcik na szybko
Biszkopt: 6 jaj, 1 szkl. cukru pudru, szkl. mąki pszennej, lub pół na pół z krupczatką, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka octu, 3 łyżki ciemnego kakao
wykonanie: białka ubić mikserem, dodawać po woli cukier puder, delikatnie wymieszać z żółtkami (pojedyńczo i łyżką), potem delikatnie wsypywać po woli mąkę i proszek do pieczenia i kakao, na koniec łyżeczka octu, piec w piekarniku ok 180 około 40 minut
Krem I: 6 żółtek, szklanka cukru pudru, kostka mięciutkiego masła, 3 łyżki ciemnego kakao. ew, kilka kropel aromatu pomarańczowego
Wykonanie: żóltka ubić do białości z cukrem, dodać kakao, delikatnie wmieszać masło... Niestety produkty muszą mieć idealnie tą samą temperaturę i nie zawsze masło pogodzi się z żółtkami i się waży, ale jak świeże jaja i dobre masło to powinno się udać:)
Krem II: kupujemy czekoladowy lub inny krem do tortów i wg przepisu :)
Poncz: 3/4 szklanki wody zagotować z czubatą łyżką cukru, niech ostygnie, 1/4 szk. wódki dodać
Ciasto przekroić na 2-3 krążki, nasączyć, przełożyć kremem i jakoś udekorować, można jeszcze posmarować warstwę dżemem wiśniowym- wtedy pycha :)
Filip uwielbia ten prosty torcik, więc ja robię bez alkoholu
Dodaj komentarz