BRUKSELKA PO DIABELSKU
1 kg dość drobnej brukselki, 2 cebule, 25 dag kiełbasy ostrej lub metki paprykowej, 1 ząbek czosnku, 2 czubate łyżki masła lub innego tłuszczu ;), 2 rosołki- kosteczki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka słodkiej papryki czerwonej, 1 łyżeczka płaska papryki ostrej (wg gustu), 1 kubek śmietany 250 g, sół, odrobina cukru.
Oczywiście brukselkę przebrać i wymyć, zalać około 1- 1,5 l wody, wrzucić rosołki i gotować, pokroić w plasterki kiełbasę, na maśle podsmażyć posiekaną cxebulę i ząbek czosnku też posiekany. Dodać do gotującej się brukselki.
Gdy będzie miękka, śmietanę wymieszać z mąką, wlać do brukselki. Dodać przyprawy i jeszcze chwilkę gotować.
Można podawać we flaczarkach, miseczkach, ewentualnie do ziemniaków.
Dodaj komentarz